Продавам високачествено семе от фенел подходящо за етерично масло!
Цена:
4,40 лв.
Номер на обявата: 4917
Посл. промяна: 17.09.2024
Публикувана на: 17.09.2024
Описание
Продавам високачествено семе от резене подходящо за етерично масло!
99% чистота, 90 % кълняемост
Резенето е древна култура. Римляните са консумирали нежните ядливи издънки на резенето. Резенето е от семейство Сенникоцветни, като морковите, магданоза, целината, анасона и кориандъра. Произходът му е от Южна Европа и Средиземноморието. Има два типа резене - горчиво и сладко резене. Страни в които се отглежда резене са България, Румъния, Унгария, Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Германия, Египет, Индия, Китай, САЩ, Канада, Аржентина, Норвегия, Дания, Великобритания, Австралия, Бразилия и Сирия. В света резене се произвежда на около 4 милиона декара. Резенето се отглежда като едногодишно и като многогодишно растение. Резенето има жълти цветове и много прилича на копъра. Резенето достига 2.0 м височина. Резенето се сее януари-февруари. Гъстота на сеитбата зависи от особеностите на сорта и целите, за които се отглежда 2800-5000 растения/дка. Резенето цъфти август-октомври и семената зреят от септември до октомври. Цветовете са жълти на цвят, двуполови и се опрашват от насекоми. Резенето не понася засенчване. Резенето има силен вкус и аромат (смес между копър, чубрица и ядки, с лека цитрусова нотка). Ползва се за зеленчук и подправка в кулинарията (може да се консумира сурово или сготвено). Приложението на резенето в кулинарията е подобно на това на главестата целина (ползва се, както главата, така и зелените стъбла). Резенето е много популярно във френската, италианската, скандинавската, австрийската, немската и индийската кухня. Резенето е суровина за продукти за козметиката и медицината. От резенето се добива етерично масло. Етеричното масло съдържа анетол, естрагол, фенхон и други вещества. Етеричното масло се прилага в ароматерапията, козметиката, хомеопатията, хигиенните продукти (вода за уста, пасти и др.), народната медицина, рехабилитацията (масажно масло и др.) и други. Средният добив от плодове на резене е 20-90 кг/дка, а максималният добив е 150-170 кг/дка. Резенето предпочита дълбоки, добре дренирани, плодородни и богати на органично вещество почви и слънчеви терени. Резенето не понася засенчване. Може да расте при рН 6.0-8.0, но предпочита рН 6.5-7.5.
Резенето, може да се сее с директна сеитба или да се разсажда. Нормата на сеитба при директна сеитба е приблизително 1 кг/дка семена, а за производство на разсад - 400 г/дка семена. Семената се сеят плитко. Оптималната температура за поникване на семената е 15-25 градуса Целзий. За производството на разсад, в зависимост от условията, са необходими 1-2 месеца. Най-добри резултати се получават при осигурено напояване. Разстоянието между растенията варира - 20-60 см. За производството на главест фенел са необходими 80-120 дни. В различните страни има разнообразие от предпочитания за формата и размера на главите (бейби, малки, средни и по-големи). За производството на семена са необходими - 130-220 дни, в зависимост от сорта и климатичните условия.
Оптималната влага на семената варира - 7-10 %.
Цена 4.40 лв. за кг.
99% чистота, 90 % кълняемост
Резенето е древна култура. Римляните са консумирали нежните ядливи издънки на резенето. Резенето е от семейство Сенникоцветни, като морковите, магданоза, целината, анасона и кориандъра. Произходът му е от Южна Европа и Средиземноморието. Има два типа резене - горчиво и сладко резене. Страни в които се отглежда резене са България, Румъния, Унгария, Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Германия, Египет, Индия, Китай, САЩ, Канада, Аржентина, Норвегия, Дания, Великобритания, Австралия, Бразилия и Сирия. В света резене се произвежда на около 4 милиона декара. Резенето се отглежда като едногодишно и като многогодишно растение. Резенето има жълти цветове и много прилича на копъра. Резенето достига 2.0 м височина. Резенето се сее януари-февруари. Гъстота на сеитбата зависи от особеностите на сорта и целите, за които се отглежда 2800-5000 растения/дка. Резенето цъфти август-октомври и семената зреят от септември до октомври. Цветовете са жълти на цвят, двуполови и се опрашват от насекоми. Резенето не понася засенчване. Резенето има силен вкус и аромат (смес между копър, чубрица и ядки, с лека цитрусова нотка). Ползва се за зеленчук и подправка в кулинарията (може да се консумира сурово или сготвено). Приложението на резенето в кулинарията е подобно на това на главестата целина (ползва се, както главата, така и зелените стъбла). Резенето е много популярно във френската, италианската, скандинавската, австрийската, немската и индийската кухня. Резенето е суровина за продукти за козметиката и медицината. От резенето се добива етерично масло. Етеричното масло съдържа анетол, естрагол, фенхон и други вещества. Етеричното масло се прилага в ароматерапията, козметиката, хомеопатията, хигиенните продукти (вода за уста, пасти и др.), народната медицина, рехабилитацията (масажно масло и др.) и други. Средният добив от плодове на резене е 20-90 кг/дка, а максималният добив е 150-170 кг/дка. Резенето предпочита дълбоки, добре дренирани, плодородни и богати на органично вещество почви и слънчеви терени. Резенето не понася засенчване. Може да расте при рН 6.0-8.0, но предпочита рН 6.5-7.5.
Резенето, може да се сее с директна сеитба или да се разсажда. Нормата на сеитба при директна сеитба е приблизително 1 кг/дка семена, а за производство на разсад - 400 г/дка семена. Семената се сеят плитко. Оптималната температура за поникване на семената е 15-25 градуса Целзий. За производството на разсад, в зависимост от условията, са необходими 1-2 месеца. Най-добри резултати се получават при осигурено напояване. Разстоянието между растенията варира - 20-60 см. За производството на главест фенел са необходими 80-120 дни. В различните страни има разнообразие от предпочитания за формата и размера на главите (бейби, малки, средни и по-големи). За производството на семена са необходими - 130-220 дни, в зависимост от сорта и климатичните условия.
Оптималната влага на семената варира - 7-10 %.
Цена 4.40 лв. за кг.
За контакт